piątek, 2 października 2020

Warsztaty dotyczące niemarnowania żywności

Marnotrawstwo żywności to jeden z problemów współczesnego świata. Podczas warsztatów online "Drugie życie odpadów żywnościowych oraz rola fosforu w środowisku” wolontariusze Szkolnego Klubu Wolontariatu w Lisowie mieli okazję zapoznać się z informacjami na temat najczęstszych powodów marnowania żywności oraz poznać sposoby na zapobieganie temu zjawisku. Zostały one zorganizowane przez dr Marzenę Smol, kierownika Pracowni Surowców Biogenicznych Instytutu Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. 

Dodatkowo wszyscy  wolontariusze otrzymali materiały promocyjne z logo projektu InPhos w postaci bawełnianych worków, bambusowych kubków i pojemników na żywność z zestawem sztućców, papierowych słomek do napojów i przyborów piśmienniczych wykonanych z materiałów pochodzących z recyklingu.

Warsztaty oraz konkurs zostały zrealizowane w ramach projektu InPhos – Zrównoważone zarządzanie fosforem w regionie Morza Bałtyckiego (2018-2020) który otrzymał dofinansowanie z Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Unii Europejskiej w ramach programu ramowego na rzecz badań naukowych i innowacji Horyzont 2020.

Dziękujemy Pracowni Surowców Biogenicznych Instytutu Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią Polskiej Akademii Nauk w Krakowie za przeprowadzenie zorganizowanie warsztatów!